Video: Päiväretki Cannesiin

Cannes on tunnettu etenkin elokuvajuhlistaan, ja moni matkailija suuntaakin kulkunsa rautatieasemalta ensiksi elokuvapalatsille ja punaiselle matolle. Tällä videolla kuljemme reittiä, jonka varrelle olemme koonneet Cannesin parhaat palat, kuten historiallisia rakennuksia, paikallisia ostosmahdollisuuksia, tunnelmallisia pikkukujia sekä ravintolasuosituksia.

Cannesin rautatieasemalta kannattaa ensimmäiseksi suunnata vastapäätä sijaitsevan Monoprix’n tavaratalon kohdalta rue Venizelos -kävelykadulle, joka johtaa rue Meynadier -kadulle, joka on kaupungin vanhimpia katuja ja siten osa vanhaa kaupunkia. Se on peräisin todennäköisesti jo 1500-luvulta. Vuoteen 1752 väylä oli nimeltään La Grande route d’Italie. Katua laajennettiin 1833 ja nimi muuttui Rue Grandeksi. Vuodesta 1945 katu kantaa nykyistä nimeään Théodore ja Roger Meynadierin mukaan. Ensimmäisessä maailmansodassa 1915 kuolleen luutnantti Théodoren poika Roger oli vastarintaliikkeen uranuurtajia toisen maailmansodan aikana. Isä ja poika asuivat osoitteessa 2 rue Meynadier talossa, jossa Roger on syntynyt.

Nykyään rue Meynadier on historiallinen pienkauppiaiden kauppakatu, jonka varrella sijaitsee 193 rakennusta, joista erilaisia liikkeitä on 136. Videolla kuljemme kävelykatua pitkin le Suquet’n suuntaan ja poikkeamme matkan varrella muutamissa paikallisliikkeissä.

Ranskalaiset ovat tunnettuja rakkaudestaan laadukkaaseen ruokaan. He tekevät usein ruokaostoksensa mieluummin pienissä erikoisliikkeissä.

Leipomot valmistavat tuoreita leivonnaisia, patonkeja ja leipiä päivittäin. Liha- ja leikkelekaupasta voi ostaa korkealaatuisia lihatuotteita, juustoliikkeistä löytyy lukuisia erilaisia paikallisia juustoja, ja kalakaupoista saa tuoretta kalaa ja merenherkkuja. Nämä erikoisliikkeet ovat olennainen osa Ranskan ruokakulttuuria ja tarjoavat laajan valikoiman korkealaatuisia sekä tuoreita elintarvikkeita. Erikoisliikkeissä asioiminen on monille ranskalaisille myös tapa kunnioittaa paikallisuutta sekä ruoanvalmistuksen perinteitä.

Erikoisliike Cannesissa / Kuva: © Jeanne Ihander

Mitä Ranskan Rivieralta kannattaa ostaa?

Ranska on luonnollisesti tunnettu laadukkaista viineistään ja juustoistaan sekä monista muista herkuista ja makeisista.

Kotiin viemiseksi voi ostaa esimerkiksi paikallista oliiviöljyä, hunajaa, Provencen yrttejä, maustesuolaa, oliiveista ja munakoisosta valmistettua tapenadea, erilaisia tryffelituotteita, paikallisia makeisia, keksejä tai karamellisoituja hedelmiä.

Cannesista pohjoiseen sijaitsevassa Grassessa on harjoitettu parfyymivalmistusta useiden vuosisatojen ajan. Kolme suurinta valmistajaa ovat Fragonard, Molinard ja Galimard.

Provence on tunnettu laventelipeltojen alueena, joten tuliaisiksi sopivat myös kuivatut laventelikukat sekä erilaiset laventelituotteet, kuten saippuat, tuoksuöljyt ja -kynttilät.

Alueella toimii lukuisia käsityöläisiä, jotka valmistavat kauniita sisustustuotteita, keramiikkaa, lasituotteita, tekstiilejä sekä käsintehtyjä koruja. Ainutlaatuisia ja persoonallisia löytöjä voi tehdä myös taidegallerioista ja antiikkikaupoista.

Värikkäitä tuliaisia Etelä-Ranskasta / Kuva: © Jeanne Ihander

Ranskan Rivieran viinejä

Etelä-Ranska on maan tärkeimpiä viinialueita, ja sille ominainen viini on roseeviini.

Roseeviiniä valmistetaan punaisten rypäleiden mehusta. Mehu on kontaktissa punaisten kuorien kanssa vain muutaman tunnin ajan, jotta kuorista saadaan uutettua lopulliseen viiniin hennon vaaleanpunainen väri.

Tärkeimmät rypälelajikkeet roseeviinin valmistuksessa ovat Grenache, Syrah, Cinsault ja Mourvèdre. Tunnettuja roseeviinialueita ovat Provence, Languedoc-Roussillon ja Rhône.

Viinikauppa Cannesissa / Kuva: © Jeanne Ihander

Ranskalaisia juustoja

Ranskassa valmistetaan arviolta yli 1200 erilaista juustoa, joista jokainen edustaa eri alueita, valmistusmenetelmiä, makuja ja tekstuuria.

Tunnetuimpia ovat Brie, Camembert, Roquefort, Comté, Gruyère, Emmental ja Chèvre (vuohenjuusto).

Ranskalaiset ovat hyvin ylpeitä juustoperinteestään, ja juuston valmistus ja nauttiminen ovat tärkeä osa ranskalaista kulttuuria.

Juustojen erikoisliike Cannesin kauppakadulla / Kuva: © Jeanne Ihander

Provencelainen herkkukauppa Maison Bremond 1830

Provencelaisiin herkkuihin intohimolla erikoistunut Maison Brémond 1830 on lähtöisin Etelä-Ranskan Aix-en-Provencesta. Alkujaan Bremond Fils -nimisenä konditoriana aloittanut perheyritys käynnisti toimintansa jo lähes 200 vuotta sitten, vuonna 1830.

Maison Brémondin laaja tuotevalikoima sisältää puhtaista ja korkeatasoisista välimerellisistä raaka-aineista valmistettuja uniikkeja herkkuja, jotka soveltuvat sekä ruoan valmistukseen että sellaisinaan nautittaviksi. Laadun ja tuoreuden varmistamiseksi tuotteita valmistetaan pieni erä kerrallaan.

Yritys tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten pientuottajien kanssa, panostaa tuotteidensa valmistuksessa perinteisiin käden taitoihin sekä vaalii filosofiassaan luonnon monimuotoisuutta ja ympäristön hyvinvointia.

Toimittajamme Mari Korhonen iloitsee Maison Bremondin kauniista lahjapakkauksista / Kuva: © Jeanne Ihander

Nougat - ihanteellinen herkku makeannälkään

Provencen alueelta peräisin oleva nougat kuuluu perinteisiin makeisiin. Se valmistetaan pääasiassa sokerista, hunajasta, mantelista tai pähkinöistä sekä kananmunanvalkuaisesta. Seoksen annetaan jähmettyä, minkä jälkeen siihen lisätään erilaisia makuja ja aromeja.

Etelä-Ranskassa nougat’han lisätään myös laventelia. Laventelin lisäksi nougat voi sisältää muita ainesosia, kuten kuivattuja hedelmiä (aprikoosia tai kirsikoita) tai muita mausteita tai mausteyrttejä.

Nougat leikataan yleensä paloiksi tai viipaleiksi ja pakataan näyttäviin lahjapakkauksiin. Se on suosittu tuliainen ja ihanteellinen herkku makeannälkään.

Etelä-Ranskan perinteinen herkku on ihana tuliainen / Kuva: © Jeanne Ihander

Tryffeli huumaa aromillaan

Tryffeli on arvokas ruokasieni, joka kasvaa maanpinnan alla. Se on hyvin arvostettu ainutlaatuisen ja intensiivisen makunsa ansiosta.

Tryffeleitä löytyy eri muodoissa ja väreissä, mutta yleisimmin tunnetaan mustaa ja valkoista tryffeliä. Mustat tryffelit ovat tummia ja niiden maku on maanläheinen, voimakas ja hieman pähkinäinen. Ne kasvavat pääasiassa tammen, pyökin ja pähkinäpuun juuristossa.

Valkoiset tryffelit ovat vaaleita ja niiden maku on hieman hienostuneempi, ja niitä pidetään erityisen arvostettuina ja kalliina. Valkoisia tryffeleitä kasvaa lähinnä pähkinä- ja tammenjuuristosta.

Tryffeleiden etsinnässä käytetään tähän tarkoitukseen koulutettuja koiria tai porsaita, jotka löytävät tryffelit tarkan hajuaistinsa avulla ja auttavat keräämään ne maan alta.

Tryffeleitä käytetään monissa erilaisissa ruokalajeissa ja resepteissä, ja ne ovat erityisen suosittuja pastaruokien, risottojen, munakkaiden ja kastikkeiden kanssa. Raastettuina tai ohuiksi lastuiksi leikattuna ne tuovat lisämakua ja luksusta ruokiin.

Tryffelit ovat maailman kalleimpia ruoka-aineita harvinaisuutensa ja työlään keruumenetelmän vuoksi. Ne ovat hienoimpia gastronomian aarteita ja suosittuja eri ruokakulttuureissa ympäri maailmaa.    

Kaunis lahjapakkaus tryffelin ystävälle / Kuva: © Jeanne Ihander

Le Forvillen tori - Tuoreet elintarvikkeet suoraan maanviljelijältä

Meynadier-katu johtaa kaupungintalon ja linja-autoaseman takana sijaitsevalle tunnetulle vihannes- ja ruokatorille Le Marché Forville (6 rue du Marché-Forville). Pittoreski okraan ja rosaan vivahtava teräsbetoninen torirakennus (noin 3000 m2) on valmistunut vuonna 1932 arkkitehti Henri Bret’n piirustusten mukaan.

Tori sijaitsi 1800-luvulla Liberté-puistokadulla, josta se siirrettiin nykyiseen paikkaansa 1884. Tuolloin se muodostui ainoastaan kahdesta pitkästä puukatoksella suojatusta ja käytävän erottamasta tilasta.

Torirakennuksen modernisoimishanke on aloitettu talvella 2023 ja se jatkuu vuoteen 2025 asti (mm. lattiakaakelit uusitaan ja katolle rakennetaan viherkasveilla koristeltu terassi hisseineen).

Torin aukioloajat:
maanantaisin vanhojen tavaroiden ”antiikkitori” klo 7.00–16.00,
ti–su vihannes- ja ruokatori klo 7.00–13.00.

Le Forvillen torin kaunis okranvärinen rakennus / Kuva: © Jeanne Ihander

Chapelle de la Miséricorde on Cannesin vanhimpia rakennuksia

Forville-toria vastapäätä sijaitseva vuosina 1598–1607 rakennettu ja vuonna 1617 käyttöön vihitty ”armeliaisuuden” kappeli (Chapelle de la Miséricorde) on omistettu mustille katujamunkeille (aiemmalta nimeltään mustien katujamunkkien kappeli, la chapelle des Pénitents noirs). Se kuuluu Ranskan historiallisten monumenttien luetteloon ja on yksi Cannesin vanhimmista rakennuksista.

Nelikulmainen kellotapuli on kunnostettu vuonna 1920. Katon erikoisuutena on lasitetusta tiilestä (tuiles vernissées) valmistettu katto. Materiaalina on Biotin kylän keraamikon Pierre Granellen valmistamat tiilet.

Suolan ja kosteuden pahoin vaurioittaneen vuodelta 1775 peräisin olevan monivärisestä marmorista rakennetun pääalttarin (le maître-autel) korjaushanke käynnistyi vuonna 2020 ja päättyi maaliskuussa 2023. Kappelin vihkivesimalja (le bénitier) on peräsin vuodelta 1620.

Cannesin "armeiliasuuden" kappelin upea marmorialttari on korjattu vuonna 2023 / Kuva: © Jeanne Ihander

Cannesin vanhan kaupungin katuja

Rue de la Boucherie -kadun nimi “Boucherie” tulee ranskankielisestä sanasta “boucher”,  lihakauppias (teurastaja). Ennen vanhaan kadut nimettiin usein sen mukaan, millaista toimintaa tai kauppaa niillä harjoitettiin. Lihamyyjät olivat tärkeä osa kaupungin ruokahuoltoa, ja lihan käsittely ja myynti tapahtui usein kaupungeissa keskitetyillä alueilla.

Kaupungin laajentuessa katuja alettiin nimetä. Käytännönläheiset nimet auttoivat asukkaita ja vierailijoita suunnistamaan kaupungissa.

Rue de la Boucherie johtaa näköalatasanteelle, jolta avautuvat näkymät satamaan ja Cannesin kaupungintalolle. Taustalla näkyy festivaalipalatsi.

Linja-auto-asemalta (place Bernard Cornut-Gentille) le Suquet’hen nouseva rue Saint Antoine on Cannesin vanhimpia katuja ja yhdistää vanhan kaupungin vanhaan satamaan (Le vieux port). Se on tunnelmallinen ravintolakatu pikku putiikkeineen ja taidegallerioineen. Vuonna 1860 perustettu Da Bouttau on kadun vanhin ravintola.                     

Cannesin vanhin ravintola da Bouttau 1860 / Kuva: © Jeanne Ihander

Etelä-Ranskan keittiö on herkullinen ja monipuolinen

Etelä-Ranska tunnetaan tuoreista raaka-aineistaan, oliiviöljystä, vihanneksista, hedelmistä, kaloista, äyriäisistä, yrteistä ja mausteista. Ruoat valmistetaan vuodenaikojen mukaan tuoreuden takaamiseksi.

Välimeren rannikon läheisyys tarjoaa runsaasti tuoreita kaloja ja äyriäisiä, jotka ovat tärkeä osa Etelä-Ranskan ruokakulttuuria. Kasvikset ovat tärkeässä roolissa, ja niitä käytetään monipuolisesti eri ruokalajeissa. Kasvispatoja, salaatteja ja grillattuja vihanneksia nautitaan runsaasti.

Pöytä aurinkoisella terassilla / Kuva: © Jeanne Ihander

Lähteet:

Félicien Carli: Cannes, petite histoire de l’architecture, 2021;
Cannesoleil nro 233, janvier 2023;
Alain Ruggiero: L’histoire de Cannes, 2011;
Nice Maatin –lehdessä ilmestynyt Corinne Julien-Bottonin historiallinen artikkelisarja Résurgences;
https://expos-historiques.cannes.com/
https://www.cannes.com/fr/cadre-de-vie/grands-travaux/toit-et-carreau-marche-forville.html
https://www.fondation-patrimoine.org/les-projets/chapelle-de-la-misericorde-quartier-du-suquet-a-cannes https://www.cannes.com/fr/index/actualites/annee-2023/mars/restauration-du-maitre-autel-de-la-chapelle-de-la-misericorde.html

Muita videoita aiheesta:

maalis 15
Video: Vanha kaupunki Le Suquet on Cannesin historiallinen sydän

Le Suquet tarkoittaa provencen kielellä pientä huippua, suc. Arkeologisten löydösten perusteella Cannesin alueella on ollut asutusta jo noin 1000 vuotta eaa. Ensimmäiset uudisasukkaat ovat todennäköisesti olleet liguureja kauan ennen roomalaisia. Cannesin varhaishistoria liittyy keskeisesti luostarisaaren Saint Honorat’n historiaan. Saint Honorat eli Pyhä Honoratus perusti saarelle luostarin noin vuonna 405–410. Luostarista kehittyi vuosisatojen kuluessa vauras ja […]

marras 26
Video: Henry Brougham oli Cannesin ”löytäjä”

Vuonna 1834 Cannes oli pieni tuntematon noin 4000 asukkaan kylä, joka eli kalastuksesta, maanviljelyksestä, kaupankäynnistä ja merenkulusta. Eurooppalaisen aristokratian ja aateliston tietoisuuteen kaupungin toi Skotlannissa vuonna 1778 syntynyt valtiomies ja arvostettu lakimies lordikansleri Henry Brougham and Vaux, joka myötävaikutti urallaan muun muassa orjuuden poistamiseen ja ajoi liberaaleja uudistuksia. Joulukuussa vuonna 1834 Brougham oli viemässä tuberkuloosia […]

Rivera This Week toimitus

Rivera This Week toimitus

Tiedotteet ja pressikuvat: toimitus@rivierathisweek.com

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset