Päiväretki laventelipelloille Nizzasta Provenceen

Jos olet aina haaveillut vierailusta laventelipelloilla, niin niitä löytyy noin 160 km päästä Nizzasta Valensolen tasangolta. Ajomatkaan kannattaa kuitenkin varata aikaa noin 2,5 – 3 tuntia, koska tiet sisämaassa ovat pääosin kiemuraisia vuoristoteitä. Suosittelen ajamaan A8 -moottoritietä kohti Aix-en-Provencea mahdollisimman pitkälle ja kääntymään sisämaahan vasta Saint-Maximin-la-Sainte-Baume liittymästä (nro 34). Sieltä Valensole kylään johtavat tiet vievät myös kohti Plateau de Valensolea ja laventelireitteijä (Les Routes de la lavande).

Plateau de Valensolea voidaan pitää Provencen symbolina. Sen horisonttiin ulottuvat violetit laventelin kukintarivit yhdistettynä ympäröivään vehreyteen sekä taivaan sineen luovat ikonisen provencelaisen maiseman. Tätä henkeäsalpaavaa kauneutta kestää noin kesäkuun lopusta heinäkuun puoliväliin saakka, jolloin laventeli kerätään talteen jatkokäsittelyä varten. Peltojen kukinta-aika vaihtelee hieman vuosittain riippuen sääolosuhteista, joten suosittelen vielä tarkistamaan ajantasaisen tiedon ennen matkalle lähtöä.

Retkeen kannattaa varata koko päivän ja lähteä liikkeelle mahdollisimman aamuvarhain. Suosittelen päivän aikana pysähtymään myös alueen idyllisiin pikkukyliin sekä tutustumaan paikallistuottajiin. Plateau de Valensolessa on useita laventelin kasvatustiloja ja tislaamoja, joissa voit esimerkiksi osallistua laventelin poimintaan tai nähdä kuinka laventeliöljyä valmistetaan. Tilojen paikalliset pientuottajat myyvät laventeliöljyä, saippuaa, tuoksukynttilöitä, kuivattuja laventelinkukkia sekä muita laventelipohjaisia tuotteita. Valensolen alueen museot tarjoavat mahdollisuuden oppia lisää laventelin historiasta ja viljelytekniikoista. Sesonkiaikana alue on suosittu ja houkuttelee paikalle paljon matkailijoita, jotka haluavat kokea Provencen maaseudun kauneutta.

Tästä voit ladata myös tulostettavan kartta-esitteen, mutta varmistathan vierailu- ja aukioloajat vielä kunkin toimijan verkkosivuilta.

Ajoreitti laventelipeltojen läpi Provencen Plateau de Valensolessa / Karttakuva: © Agence de Développement des Alpes de Haute Provence

Useille laventelipelloille voi mennä kuvamaan tai kävelemään, mutta kunnioitahan viljelijöitä ja varothan tallaamasta penkkejä. Laventelikukkien poiminta pelloilta on kielletty, mutta tuoreita tuoksuvia laventeleita voit ostaa kylien useista paikallisputiikeista.

Päivän päätteeksi suosittelen lämpimästi laventelituoksusta piknikkiä jonkun maalauksellisen pellon reunalla ranskalaisten juustojen ja kylmän roseeviinin kruunamana. Tämä hetki tulee syöpymään muistikuviisi ikuiseksi ajaksi!

Jeanne Ihander

Jeanne Ihander

Riviera This Week -verkkomedian päätoimittaja, valokuvaaja ja videotuottaja

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset