Sitruunakaupunki Menton on Ranskan kaunein helmi

Sitruunakaupunki Menton (Cité des Citrons) on viimeinen ranskalainen kaupunki ennen Italiaa ja se tunnetaan etenkin helmikuisista sitruunafestivaaleistaan, (la fête du Citron). 1600-luvulta alkaen Menton olikin lähes kahden vuosisadan ajan Euroopan suurin sitruunoiden viejä.

Italialaisen arkkitehtuurin vaikutus, Belle époque –palatsit, värikkäät okran- ja sahraminkeltaiset talot sekä barokkiajan kulttuuriperintö tekevät kaupungista erikoislaatuisen kauniin, mikä saa ensikertalaisen hämmästelemään ihastuksesta. ”Ranskan helmi” (La perle de la France), kuten ranskalainen maantieteilijä ja anarkisti Élisée Reclus (1830–1905) on kaupungin ristinyt.

Menton on kuulunut lähes viiden vuosisadan ajan Grimaldien suvulle, samoille genovalaisille, jotka valtasivat Monacon ja perustivat ruhtinaskunnan korkealle kalliolle (le Rocher).

Mentonin vanhan kaupungin värikkäät talot / Kuva: © Jeanne Ihander

Mentonin vanha kaupunki on nähtävyys jo itsessään

1600-luvun barokkiajan roomalaiskatolinen basilika Basilique Saint-Michel-Archange sijaitsee vanhan kaupungin alaosassa kauniilla aukiolla, jolta voi kurkistella Italian puolelle. Sen kellotapuli näkyy kauas ja on Mentonin tunnus. Yksi harvoista genovalaisten ajan jäänteistä on basilikalle vievän rampin tuntumassa sijaitseva Palais Pretti.

Aukion toisella puolella sijaitsee toinen barokkikirkko, La Chapelle de la Conception, sekä katujamunkkien kappeli Chapelle des Pénitents blancs.

Vanhan kaupungin pikkukujilta kannattaa kiivetä ylös asti, missä keskiaikaisen linnan paikalla sijaitsee pieni mutta käynnin arvoinen hautausmaa, le cimetière du Vieux-Château, jolta avautuu viehättävä näköala Mentonin lahdelle ja yli kaupungin. Hautausmaalle on haudattu myös alueelle 1800-luvulla asettuneita venäläisiä ja englantilaisia aatelisia.

Kaunis hautamuistomerkki kruunaa näkymät Mentonin hautausmaalla / Kuva: © Jeanne Ihander

Mentonin kaupungin muita nähtävyyksiä

Musée du Bastion Jean Cocteau. Promenade de George V johtaa Monacon ruhtinaan Honoré II:n aloitteesta vuonna 1636 rakennettuun pieneen linnakkeeseen, jonka monilahjakas taiteilija Jean Cocteau on koristellut museoksi kivimosaiikeilla ja keramiikalla. (Vuonna 2011 rantaan avattu le musée Jean Cocteau collection Séverin Wunderman vaurioitui pahasti tulvissa vuonna 2018 ja on toistaiseksi suljettu).

Jean Cocteaun vuosina 1957–1958 koristelema vihkisali (La salle des Mariages) kaupungintalon sisällä. Seinien maalausten aiheena on Orfeuksen ja Eurydiken traaginen rakkaustarina.

Keramiikasta ja erivärisistä tiilistä rakennettu katettu tori le marché aux Halles rannan tuntumassa houkuttelee sisään kauniilla keltaisella värillään. Viereisellä aukiolla Place des aux Herbes voi tehdä kirpputori- ja antiikkiostoksia perjantaisin.

Mentonin vanhan kaupungin kujat ovat täynnä hienoja yksityiskohtia ja kukkia / Kuva: © Jeanne Ihander

Mentonin poikkeuksellisen lempeä ilmanala mahdollistaa lukuisat puistot ja puutarhat, joihin yleisö pääsee tutustumaan ja joista mainittakoon seuraavat:

Carnolès (Monacon prinssien entisen kesäasunnon Palais de Carnolès yhteydessä sijaitseva puisto kätkee sisäänsä 137 eri sitruspuulajia ja on siten Euroopan laajin sitruspuille omistettu alue), le Val Rahmeh (eksoottinen kasvitieteellinen puutarha), Maria Serena (Belle époque –villan yhteydessä sijaitseva eksoottinen puutarha), Fontana rosa (espanjalais-maurilainen) sekä Serre de la Madone (1920-luvun romanttinen puutarha altaineen, suihkulähteineen ja pengerryksineen).

Mentonin kaupungissa on useita kauniita puistoja / Kuva: © Jeanne Ihander

Legenda Mentonin synnystä

Kun Aatami ja Eeva karkotettiin paratiisista, Eeva pihisti sitruunan ja kätki sen runsaisiin kullanvaaleisiin kutreihinsa.

Etsiessään paikkaa kadotetun paratiisin tilalle Aatami ja Eeva löysivät vihdoin maan, jonka hedelmälliseen multaan Eeva kylvi sitruunan ja lausui: Crois et foisonne, ô fruit du ciel, dans ce jardin digne de toi (vapaasti suomennettuna: kasva ja kukoista, oi taivaan hedelmä, täällä arvollesi sopivassa puutarhassa).

Saint-Michel-Archange basilikan aukiolta näkee Italian rajalle saakka ja se toimii myös Mentonin musiikkijuhlien tunnelmallisena konserttipaikkana / Kuva: © Jeanne Ihander

Lähteet: 
Ranskan Riviera -matkaopas, Berlitz, 2011;
Petit futé, le guide qui va à l’essentiel, Côte d’Azur, le carnet de voyage, 2021;
Détours en France, Dolce vita sur la Riviera, week-ends découverte Menton Nice Gênes, 2023;
Nous-liitteen artikkelisarja Histoire il était une fois, 1.11.2020, Le citron de Menton, roi de l’export, par Nelly Nussbaum.

Lue lisää aiheesta:

Mari Korhonen

Mari Korhonen

Mari on Cannesissa asuva kokenut EU-kielenkääntäjä ja ranskan kielen opettaja. Hän on koonnut ranskankielisiä sanontoja useita vuosia ja tutkii intohimoisesti Cannesin historiaa.

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset