Ranskan Rivieran julkinen liikenne – uudet hinnat ja maksujärjestelmä 1.7.2023 alkaen

Julkisen liikenteen maksujärjestelmä ja hinnat muuttuvat 1.7.2023 alkaen. Paperiset liput poistuvat käytöstä ja tilalle tulevat digitaaliset matkakortit.

Jos saavut Rivieralle lentäen ja kuljet majoituspaikkaan raitiovaunulla, voit ostaa saapuessasi lentoaseman pysäkiltä kuitenkin vielä paperisen lentokenttälipun, jonka hinta on 10 euroa meno-paluu. Kun olet noussut raitiovaunuun, lippu täytyy näyttää lukijalle. Säilytä lippu myös paluumatkaa varten.

Jatkossa kaupunkien lipputoimistoista tai Nizzan raitiovaunupysäkkien automaateista voi ostaa kerta- tai päivälippuja ja ensimmäisen oston yhteydessä mukaan tulee muovinen matkakortti (La Carte), jonka pantti on 2 euroa. Busseissa kertalipun voi ostaa myös kuljettajalta (hinta 2 euroa) ja silloinkin saa mukaan La Carte -matkakortin, johon digitaalinen matkalippu ladataan (pantti 2 euroa, yhteensä 4 euroa).

Latauksen jälkeen matkakortti skannataan Lignes d'Azur Tickets -mobiilisovellukseen / Näyttökaappaus sovelluksesta

Kun matkakortti on hankittu, siihen voi jatkossa ladata matkoja tai päivälippuja asettamalla kortin lippuautomaattien etupanelissa olevaan lukijaan tai myös Lignes d’Azur Tickets -mobiilisovelluksella. Mobiilisovellus toimii myös englannin kielellä ja latauksen jälkeen matkakortti skannataan sovellukseen näytön ohjeiden mukaan. Se ei välttämättä onnistu heti ensimmäisellä kerralla, mutta ei kannata antaa periksi ja muutaman kokeilun jälkeen sovelluksen saa yleensä toimimaan.

Kertalipun hinta on 1,70 € ja jos ostat kerralla isomman määrän matkoja, lipun hinta alenee seuraavasti:

1-12 lippua 1,70€/kpl
13-25 lippua 1,50€/kpl
26-50 lippua 1,30€/kpl
51-> lippua 1,00€/kpl

Esimerkiksi jos ostat 20 lippua hinta lasketaan seuraavasti:

12 lippua 1,70 €/kpl = 20,40
+ 8 lippua 1,50 €/kpl = 12,00

Yhteensä: 32,40 €, jolloin yhden matkan hinnaksi tulee 1,62 €

Kertalipun voi ostaa myös kanssamatkustajalle, jolloin kortti näytetään lukijalle kahteen kertaan. Jos matkoja jää käyttämättä, ne voi jättää odottamaan seuraavaa matkaa, jolloin lentokentältä ei enää tarvitse hankkia 10 euron lentokenttälippua.

Nizzassa lippuautomaatit löytyvät raitivaunupysäkeiltä / Kuva: © Jeanne Ihander

Jos matkustat paljon, kannattaa harkita päivä- tai viikkolipun hankintaa, joiden hinnat ovat seuraavat:

1 päivän lippu 7,00 €
2 päivän lippu 13,00 €
7 päivän lippu 20,00 €

Päiväliput ovat henkilökohtaisia.

Ranskan Rivieralla pysyvästi tai osa-aikaisestikin asuvan kannattaa hankkia henkilökohtainen ja kuvalla varustettu Ma Carte, jonka hinta on 2 euroa ja johon voi ladata sekä kuukausilippuja että kertamatkoja. Kortin voi hankkia kaupunkien palvelupisteistä ja mukaan täytyy ottaa passikuva ja alle 3 kuukautta vanha todistus siitä, että asut alueella (esim. sähkölasku). Yli 65-vuotiaat ovat oikeutettu alennukseen.

Katso raitiovaunujen linjakartta tästä >>>

Cannesin rautatieasema / Kuva: © Jeanne Ihander

Etelä-Ranskan eri kaupunkeihin on kätevä matkustaa junalla. Junaliput voit hankkia asemilla olevista automaateista, mutta suosittelen varaamaan aikaa ja kärsivällisyyttä, koska suurin osa lipunmyyntilaitteista ovat vanha-aikaisia ja hankalia käyttää. Paljon helpommalla pääsee, jos junalipun hankkii SNCF Connect tai Trainline -mobiilisovelluksella. Kumpikin appi on saatavilla englanniksi ja toimii Euroopan laajuisesti.

Pienempiin lähikyliin pääsee mukavasti myös Bolt ja Uber takseilla, jotka ovat Ranskassa edullisia ja eivät edellytä paljon kielitaitoa. Takseja on alueella vähän ja niiden kyyti on huomattavasti kalliimpi.

Mukavaa matkaa!

Jeanne Ihander

Jeanne Ihander

Riviera This Week -verkkomedian päätoimittaja, valokuvaaja ja videotuottaja

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset