Kuolleet lehdet -elokuva ihastuttaa Ranskassa

Toukokuussa Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon voittanut Kuolleet lehdet -elokuva sai ensi-iltansa 20.9. noin 240 elokuvateatterissa ympäri Ranskaa. Tässä elokuvafriikkien maassa elokuva houkutteli elokuvateattereihin ensimmäisen viikon aikana yli 111 000 katsojaa.

Ranskalaiset lehdet Le Monde etunenässä ovat kehuneet Aki Kaurismäen elokuvaa
vastustamattomaksi, herkulliseksi ja kauniiksi. Libération -lehti hehkutti sitä mestariteokseksi ja Le Parisien kertoi ihastuttavan romanssin olevan “meidän valintamme Kultaisen Palmun voittajaksi”. Elokuva on kuin koru, kirjoitti puolestaan Ranskan suurimpiin viikkolehtiin kuuluva Le Point.

Annamari Lammassaari Kuolleet lehdet -elokuvan näyttelijöiden seurassa Kemin Kinopirtissä

Riviera This Weekin toimittaja Annamari Lammassaari tapasi elokuvan näyttelijät, Alma Pöystin ja Jussi Vatasen Kemin Kinopirtissä ennen Suomen näytäntöjen virallista alkamista.

Molemmille näyttelijöille Kaurismäen elokuvassa pääroolissa näytteleminen oli ollut kaukainen haave. Kaurismäki ei järjestänyt koekuvauksia eikä käsikirjoituksen lukua, vaan oli katsellut tarpeeksi molempien roolisuorituksia.

– Kaurismäen ajatus jokaisessa kohtauksessa oli niin kirkas, siinä hetkessä ei ollut mitään ylimääräistä, Jussi Vatanen kertoo kokemuksestaan ensimmäisestä yhteistyöstään Kaurismäen kanssa. – Näytteleminen Aki Kaurismäen ohjauksessa oli jotenkin epätodellista. Kaikki otot tehtiin ns. old school -meiningillä filmille. Se oli ihan erilaista kuin digitaaliselle muistikortille näytteleminen, jossa ottoja voi tehdä satoja. Molemmat näyttelijät valmistautuivat kuvauksiin
katselemalla Kaurismäen vanhoja elokuvia.

– Harjoitella ei saanut, mutta kyllä minä vähän salaa harjoittelin, nauraa Alma Pöysti.

Kuolleet lehdet -elokuvan näyttelijät Alma Pöysti ja Jussi Vatanen Cannesin elokuvajuhlien palkintogaalassa. Vasemmalla brittinäyttelijä Orlando Bloom. / Kuva: © Kurt Krieger / SPUTNIK

Cannesin kokemuksia

Cannesin Croisette-katua Alma Pöysti kutsuu “jatkuvaksi Catwalkiksi”, missä kaikkina vuorokauden aikoina näki tähtiä hienoissa muotiluomuksissaan. Vastakohta Kaurismäen elokuvan ihmisiin ei voisi olla suurempi. Kuolleet lehdet -elokuva on taattua askeettista työläiskuvausta ilman pienintäkään tähtipölyä. Elokuva on riisuttu kaikesta turhasta, vain olennainen on jäljellä.

– Cannes oli ihan hullu planeetta, kertoo näyttelijä Alma Pöysti. – Elokuva esitettiin valtavassa salissa, johon mahtui 2000 ihmistä ja punaisen maton protokolla oli ihan hirveän tarkkaan ohjeistettu. Aki Kaurismäki teki siellä kuitenkin ihan oman shownsa ja rentoutti tunnelman omalla tavallaan. Se oli hurmaava hetki.

Jopa hieman ujolta vaikuttava näyttelijä kuvaili kokemusta kaikin puolin kivaksi.

Alma Pöystin esittämä Ansa ja Alma-koira Kuolleet lehdet -elokuvassa. / Kuva: © Malla Hukkanen / SPUTNIK

Elokuvassa esiintynyt suomalainen Alma-koirakin sai Cannesissa huomiota.

– Joka vuosi järjestettävä Palm Dog -kilpailun voitto meni meidän näyttelijäkoirallemme hyvin ansaitusti, Alma Pöysti kertoo.

Koira ei päässyt itse paikalle Cannesiin palkintojen jakoon ja sen tilalle järjestäjät olivat tuoneet ihan samannäköisen ranskalaisen Bijou-nimisen koiran. – Pyysimme sitä tietenkin vilpittömästi Almalta anteeksi!

Kuolleet lehdet -elokuvan voittokulku maailmalla jatkuu

Kansainvälinen elokuvakriitikkojen järjestö Fipresci valitsi Kuolleet lehdet elokuussa vuoden 2023 parhaaksi elokuvaksi. Vuodesta 1999 jaetusta tunnustuksesta äänesti tänä vuonna yhteensä 669 elokuvakriitikkoa ympäri maailman. Ehdolla olivat kaikki 1.7.2022 jälkeen ensi-iltansa saaneet elokuvat kautta maailman.

Elokuva nimettiin hiljattain myös eurooppalaista elokuvaa juhlivan LUX-yleisöpalkinnon ehdokkaaksi sekä Euroopan elokuva-akatemian shortlistalle, jolta valitaan European Film Awards -palkintoehdokkaat. Kuolleet lehdet on myös Suomen Oscar-ehdokas.

Näyttelijät ovat jatkossakin kiireisiä elokuvan markkinoinnissa, sillä se on esillä San Sebastiánin elokuvajuhlilla Espanjassa 22.–30.9.2023, jossa se juhlii kansainvälisten kriitikoiden myöntämän Fipresci Grand Prix -tunnustusta vuoden parhaasta elokuvasta, sekä New Yorkin elokuvajuhlilla (29.9.–15.10.2023), jossa Alma Pöysti vierailee elokuvan kanssa. Lisäksi Kuolleet lehdet nähdään BFI London Film Festivalin ohjelmistossa (4.-15.10.2023).

Ansa (Alma Pöysti) ja Holappa (Jussi Vatanen) virittämässä parisuhdetta Kuolleet lehdet -elokuvassa / Kuva: © Malla Hukkanen

Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 15. syyskuuta. Elokuvan on kahden ensimmäisen viikon aikana nähnyt jo yli 100 000 ihmistä ja sillä on hyvät mahdollisuudet nousta Aki Kaurismäen kaikkien aikojen katsotuimmaksi elokuvaksi. Tähän mennessä vain yksi vuoden 2023 kotimainen ensi-iltaelokuva on rikkonut avausviikonloppunaan 30 000 katsojan rajan (Risto räppääjä ja villi kone, ensi-ilta 17.2., avaustulos 31 455 katsojaa). Kuolleet lehdet teki myös paremman avaustuloksen kuin yksikään Aki Kaurismäen aiempi elokuva.

– Tämä on upea avaustulos, myös Kaurismäen elokuvien mittapuulla. Tulos ilahduttaa erityisesti niiden elokuvateatterien puolesta, joille kotimainen yleisöelokuva on elinehto, sanoo elokuvan Suomen levityksestä vastaavan B-Plan Distributionin levityspäällikkö Helena Mielonen Kemissä.

Kuolleet lehdet -elokuvan synopsis

Kuolleet lehdet kertoo kahden yksinäisen, sattumalta Helsingin yössä toisensa kohtaavan ihmisen (Alma Pöysti ja Jussi Vatanen) yrityksestä löytää elämänsä ensimmäinen, ainoa ja viimeinen rakkaus. Heidän tietään kohti tätä kunnioitettavaa päämäärää varjostavat miehen alkoholismi, kadonneet puhelinnumerot, tietämättömyys toistensa nimistä tai osoitteista ja elämän yleinen taipumus asettaa esteitä onneaan etsivien tielle. Tämä lempeä tragikomedia on jo kadonneeksi luultu neljäs osa Aki Kaurismäen työläistrilogiaan (Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö).

Elokuvan on tuottanut Sputnik yhdessä Bufon kanssa.

Lue lisää aiheesta:

touko 28
Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuva voitti tuomaristopalkinnon Cannesin elokuvajuhlilla

Kuolleet lehdet -elokuvan näyttelijät Alma Pöysti ja Jussi Vatanen Cannesin elokuvajuhlien palkintogaalassa. Vasemmalla brittinäyttelijä Orlando Bloom. / Kuva: © Kurt Krieger / SPUTNIK Suomalaisohjaaja Aki Kaurismäki on voittanut elokuvallaan Kuolleet lehdet tuomaristopalkinnon (Prix du Jury) Cannesin elokuvajuhlilla. Palkinnon ottivat vastaan elokuvan päänäyttelijät Alma Pöysti ja Jussi Vatanen. Kaurismäki itse poistui festivaaleilta jo aiemmin tällä viikolla. Pöysti […]

touko 16
Video: Kurkistus Cannesin elokuvafestivaalien historiaan

elokuvafestivaali järjestetään 16.-27. toukokuuta 2023 ja se tuo Cannesin kaupunkiin noin 80 000 festivaalivierasta. 180 metriä punaista mattoa levitetään festivaalirakennuksen portaille päivittäin, ja tuhansia paparazzeja kiipeilee tikapuilla kuvaamassa kuuluisuuksia. Cannesin elokuvajuhlat, viralliselta nimeltään Festival de Cannes, ovat yksi maailman arvostetuimmista ja tunnetuimmista elokuvatapahtumista. Vuosittain toukokuussa järjestettävä vajaan kahden viikon mittainen loistelias tapahtuma tuo Välimeren rannikolle yhteen […]

Annamari

Annamari

Annamari on toimittaja ja pitkän linjan kansainvälisen viestinnän johtamisen ammattilainen.

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset