Kahden suomalaistaiteilijan teokset esillä Cannesissa

Astun viileänä maaliskuisena iltana kauniiseen pieneen tilaan Cannesissa osoitteeseen 7 Rue de Maréchal Joffre. Odotuksissa on nähdä kahden naistaiteilijan töitä ja piipahtaa tavanomaisissa taidenäyttelyn avajaisissa. Mutta toisin kävi. Kotiin palatessa mielessäni läikkyi hieno tapaaminen, entisen kuuluisan ballerinan kohtaaminen sekä kiinnostavat emännät ja isännät.

Kaksi suomalaista taiteilijaa ovat tuoneet teoksensa esille Ranskan Rivieralle, Cannesiin.

Suomalainen Iida Repo on tunnettu enemmän musiikistaan, mutta nyt hän on avannut myös toisen puolen taiteilijuudestaan esittelemällä maalauksiaan Cannesissa.

– Ranskan Riviera ja erityisesti Cannes on tullut minulle tutuksi ja rakkaaksi jo seitsemän vuoden ajan, Iida kertoo. Jo ensimmäisellä kerralla Cannesissa tutustuin Mouginsissa asuvaan Reija Virtaseen ja huomasimme heti Reijan kanssa, että tässä on uuden ystävyyden sävyjä, jotka ovat siitä hetkestä eteenpäin vain syventyneet vuosi vuodelta. Ystävyys Reijan kanssa on se syy, miksi Cannesilla on ollut erityinen vetovoima elämääni. Cannesin lisäksi olen matkaillut musiikin, työn ja nuorkauppakamarin kokousten ja koulutusten merkeissä useasti Monacossa ja Nizzassa sekä kulkenut Cannesin kautta autolla myös Sveitsiin ja takaisin useamman kerran.

Iida Repo ja Reija Virtanen Cannesin taidenäyttelyn avajaisissa / Kuva: © Marco Tikkanen

– Olen täällä ollessani lisäksi mm. maalannut, tehnyt musiikkia, laulanut suurilla norjalaisilla syntymäpäiväjuhlilla ja toisen suomalaisen taiteilijan näyttelyn avajaisissa – sekä tietysti Rivieran Suomi-seuran pikkujouluissa! Iida nauraa.

Iida kertoo tavanneensa cannesinsuomalaisen Marco Tikkasen marraskuussa Rivieran Suomi-seuran viikoittaisessa After Work -tapahtumassa. Marcon ja tämän ystävän, kiinteistö- ja majoitusalan yrittäjän Radu Gradinariun tiloista löytyi esittelytila Iida Repon maalauksille.

Radu Gradinariu ja Marco Tikkanen muodostavat tehokkaan työparin ja heidän yksi tuleva projektinsa onkin esitteessä esitellyn Aamu Tikkasen taidenäyttely Cannesissa toukokuun alussa. Pikkulinnut kertovat, että kyseessä olisivat Radun juuri ostaman hotellin tilat. Kiinnostus taiteeseen ja tapahtumien järjestämiseen yhdisti aikanaan myös heidät. Samoilla Cannesin kulmilla viihtyneet miehet törmäsivät toisiinsa ennen pitkää ja alkoivat puhua taiteesta. Monipuolisen uran muusikkona ja kansainvälisissä IT-tehtävissä tehnyt Marco on cannesilainen ja suomalaista aksenttia hänen ranskankielestään on turha kuulostella. Hän on elänyt suuren osan lapsuudestaan ja käynyt koulunsa Cannesissa. Marcon äiti, kuuluisa balleriinamme Mirja Tervamaa avioitui ranskalaisen miehen kanssa ja asuu edelleen Cannesissa. Aamulla ja Marcolla on yhteinen isä, Pro Finlandia -mitalilla 1975 palkittu huipputanssija Matti Tikkanen.

Taidenäyttelyn vieraiden joukossa oli yksi Suomen kaikkien aikojen kuuluisimpia ballerinoja, Rudolf Nurejevinkin kanssa esiintynyt Mirja Tervamaa ja hänen ranskalainen puolisonsa Georges Vahanian / Kuva: © Annamari Lammassaari

Aamu Tikkasen taiteiden opiskelu alkoi jo lukion taideluokalta, ja hänellä on taiteiden maisterin loppututkinto (Master of Fine Arts, 2013). Viimeisin koulutus on vuodelta 2021, jolloin hän opiskeli taideteollisuusalan perustutkinnon Kurikassa Sedu-oppilaitoksessa, josta hän valmistui artesaaniksi ja restauroijaksi. Ura taiteilijana on vasta saanut tunnustusta myös Suomen Kulttuurirahaston kolmen vuoden työskentelyapurahan muodossa.

Aamu Tikkanen oli Cannesissa 8-vuotiaan Tilda-tyttärensä kanssa. Matka oli myös pienelle perheelle tärkeä pitkän työskentelyrupeaman ja pandemiavuosien eristäytyneisyyden jälkeen / Kuva: © Annamari Lammassaari

– Käden taidoista on aina hyötyä taiteilijallekin, Aamu korostaa. Kurikkaan äiti ja tytär muuttivat isojen tilojen perässä.

– Olen tehnyt isokokoisia töitä ja niiden tekeminen vaatii tilaa. Mutta hiljaisella maaseudulla on vähän liiankin helppo elää omassa pienessä kuplassaan. Siksi Etelä-Ranskan valo on myös symbolisesti tärkeä.

– On aika tuoda oma taide valoon ja tulla myös aktiivisemmin esiin taiteilijana. Marco-veljen kannustus ja kokemus ovat olleet Aamulle tärkeää, ja hän odottaa mielenkiinnolla tulevaa pian avautuvaa yksityisnäyttelyään.

Aamu Tikkanen: Maalaus / Valmistumisvuosi: 2020 / Koko: 255x160 / Öljy kankaalle

-Tuntui hyvältä päästä tänne valoon juuri tähän aikaan vuodesta. Uskon, että tulemme viettämään enemmän aikaa näissä maisemissa, Aamu kertoo ja muistelee käyneensä usein veljeä katsomassa teinivuosinaan Cannesissa. Rivieran lisäksi myös Pariisi on käynyt tutuksi, sillä hän työskenteli myös vuonna 2014 puoli vuotta Pariisissa taiteilijaresidenssissä.

Ensimmäinen kosketus ranskalaiseen taidemarkkinaan yllätti Iida Repon positiivisesti

– Avajaiset sujuivat enemmän kuin hyvin ja olin hämmentynyt kävijöiden paljoudesta, Iida kertoo. Cannesin keskustassa sijaitsevan Résidence d´Azurin katutasossa järjestettävissä avajaisissa kävi yli 100 henkeä. Iidan omakätisesti aamuvarhaisella pyöräyttämät karjalanpiirakat ja hänen acapellana esittämänsä laulu toivat tuulahduksen Suomesta näyttelytilaan.

Tähän ensimmäiseen näyttelyyni täällä pidin odotuksen lähtökohtaisesti aika maltillisina, koska aikataulu oli nopea ja olen aivan uusi nimi alueella. Yllätyin suunnattomasti, kun avajaisten osanotto oli niin valtaisa ja erityisesti monikansallinen, Iida kuvailee.  Hän toivoo tietenkin monien löytävän tiensä näyttelyyn ja että jotkut teoksista löytäisivät tiensä ihmisten seinille ennen seuraavaa näyttelyä heinäkuussa.

Résidence d´Azurin näyttelytila sijaitsee aivan Cannesin ydinkeskustassa / Kuva: Kuva: © Annamari Lammassaari

Riviera This Week toimitus kertoo Aamu Tikkasen näyttelyn avajaisista ja pitopaikasta tarkemmin heti kun mahdollista.

Annamari

Annamari

Annamari on toimittaja ja pitkän linjan kansainvälisen viestinnän johtamisen ammattilainen.

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset