Minna Dufton hakee Nizzasta voimaa ja valoa

Dokumentaristi Minna Dufton oli jo vuosia haaveillut matkasta Rivieralle. Kun haave vihdoin viime vuonna toteutui, ohjaajan silmä jäi koukkuun mielikuvituksellisiin maisemiin ja nyt Nizza tuo Minnalle sekä uutta inspiraatiota että hänen paljon kaipaamaansa hengähdystaukoa.

Kansainvälisten tv-uutisten suorien lähetysten kautta palkituksi dokumentaristiksi maailmalle sinkoutunut Minna Dufton istuu teekuppinsa ääressä Nizzan vanhassa kaupungissa. Takana on muutama rankka vuosi, sillä dokumenttielokuvien ja -sarjojen käsikirjoitus ja ohjaus ovat kokonaisvaltaista työtä. Parhaillaan Minna viimeistelee uutta dokumenttisarjaa tunnetusta suomalaisesta laulajasta ja iloitsee samalla BIG vs SMALL –dokumenttielokuvansa kansainvälisestä suosiosta. BIG vs SMALL on kriitikoiden ylistämä festivaalijättihitti, joka on saanut maailmalla jo kymmeniä palkintoja.

Entinen Ylen ja BBC:n toimittaja innostui Englannissa 13 vuotta asuessaan kouluttautumaan journalistiksi tv-alalle. Unelma omasta pitkästä dokumenttielokuvasta syntyi vasta Minnan palattua takaisin Suomeen. Esikois pitkä elokuva BIG vs SMALL-valmistui vuonna 2020 ja kertoo tositarinan portugalilaisen Joana Andraden tiestä jättiaaltojen surffaajaksi. Joana surffaa Nazaréssa valtavia, yli 20-metrisiä aaltoja ainoana portugalilaisena naisena hyvin miehisessä lajissa.

Minna Dufton on jo kolmatta kertaa nostettu TV- ja dokumenttialan vuotuisessa MIPTV -markkinatapahtumassa maailman kiinnostavimpien dokumenttituottajien joukkoon / Kuva: © Annamari Lammassaari

Työ vie kansainvälisiä tuotantoja tekevää ohjaajaa milloin minnekin päin maailmaa. Ranskaan Minna palaa pian uudestaan, sillä toukokuun 18. päivänä Brest Surf Film Festivalilla juhlitaan BIG vs SMALL -dokumentin Ranskan ensi-iltaa. Sen jälkeen – toivottavasti – dokumentti etenee levitykseen Ranskassa, kuten se on jo tehnyt kymmenessä muussa maassa.

-Tiedän, miltä hylkääminen tuntuu, sillä Suomesta ei herunut rahoitusta BIG vs SMALLille juuri ollenkaan ja jouduin ottamaan omaa riskiä liian paljon, Minna sanoo .-Eräässä ensi-iltapuheessani lausahdin, että voisin tehdä mekon kaikista saamistani hylkäämispäätöksistä. Kuulijoissa istui Muodin huipulle tv-sarjasta tuttu vaatesuunnittelija Riikka Manni, joka sitten tekikin minulle tämän! Minna nauraa Välimeren turkoosi voimatakki päällään.

Helsingissä Minna pyörittää Raggari Filmi -tuotantoyhtiötä, joka tekee tilaustyönä tv-sarjoja, dokumentteja ja mainosvideoita. Minna on erikoistunut henkilötarinoihin ja ohjannut ja käsikirjoittanut dokumentteja niin tavallisista ihmisistä kuin julkisuuden henkilöistä. Tilaustöissä oma ohjaajan työn jälki on yhteistyötä tuottajan ja tilaajan kanssa. Omissa tuotannoissaan ja dokumenteissaan raggariohjaajan käsiala näkyy vahvemmin. Yhteistä kaikille Minnan ohjauksille on se, että niissä ihminen on aina prioriteettina.

Minnan Rejected -takissa näkyvät tekstit ovat suoria lainauksia hänen saamistaan kielteisistä rahoituspäätöksistä. BIG vs SMALL -jättiaaltodokumentin tarinan ei uskottu Suomessa olevan tarpeeksi vahva ja nousevan naisohjaajan työhön ei uskallettu luottaa. / Kuva: © Annamari Lammassaari

Silloin kun Minna ei ole 15-vuotiaan äidin tai ohjaajan roolissa, hänet löytää rakkaan 50 vuotta vanhan kuplavolkkarinsa pintaa silittämässä. Minna on aina rakastanut autoja. Autorakkaus sai alkunsa isoisän pellolta, jossa tämä opetti nuorta tyttöä ajamaan. Myös miesystävä löytyi autokerhon tapaamisesta, joten autoilla on iso rooli Minnan elämässä. Minnan Betty Beetle –niminen VW Kupla toimii pääkaupunkiseudulla hääautona.

Aamuisin Minna juoksee. Nizzassa reitti kulkee lähes koko Promenade des Anglais -bulevardin pituudelta aivan linnavuorelle saakka. Lenkillä kuulee meren kohinat ja näkee kaiken sen kauniin, mikä on inspiroinut lukuisia taiteilijoita. Jokainen kerta on pakko pysähtyä katsomaan merta ja kuuntelemaan rannan äänimaisemaa. Nizza on ihanteellinen aivojen puhdistuspaikka raskaisiin aiheisiin erikoistuneelle ohjaajalle. Se on myös voiman lähde, sillä meren turkoosi väri sattuu olemaan Minnan lempiväri.

Minnalle mieluisia paikkoja Rivieralla ovat niihin liittyvien tarinoiden ja visuaalisuuden tähden esimerkiksi Villefrance ja Cap Ferrat. Toimittaja saikin nähdä haastattelun aikana monta erityistä paikkaa, jotka kietoutuvat kahden suomalaisen muoti-ikonin Dolce Vita -elämään Rivieralla. Nizza on pullollaan elämää ja toinen toistaan kiehtovampia tarinoita / Kuva: © Annamari Lammassaari

Brest Surf Film Festivalin nettisivut : https://brestsurffilmfestival.com
BIG vs SMALL –dokumentin nettisivut : https://www.bigvssmalldocumentary.com

Annamari

Annamari

Annamari on toimittaja ja pitkän linjan kansainvälisen viestinnän johtamisen ammattilainen.

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset