Café gourmand on suomalaiselle hyvä jälkiruokavalinta

Ranskassa, kuten monessa muussakin Euroopan maassa, on tapana tarjota kahvia vasta jälkiruoan jälkeen. Usein ravintolassa aterian päätteeksi suomalainen joutuukin käymään tarjoilijan kanssa pienen taistelun siitä, että saisi kahvin nautittavaksi samaan aikaan jälkiruoan kanssa.

Hyvänä ratkaisuna tähän kulttuurien törmäykseen on tilata Café gourmand. ”Herkkukahvi” koostuu yleensä espressosta tai muusta vahvasta kahvista ja erilaisista miniatyyreista jälkiruoka-annoksista, joita on vähintään kolme. Näitä voivat ravintolasta riippuen olla esimerkiksi suklaamousse, crème brûlée, tiramisu, pannacotta, hedelmäsalaatti, joskus jäätelöä. Mukaan saattaa eksyä myös pikkuinen leivonnainen, keksi, madeleine tai macaron. Harvoin ravintoloiden ruokalistoissa eritellään, mitä herkkuja Cafe gourmand sisältää, ja se tekee sen tilaamisesta aina myös vähän jännittävän – et koskaan voi tietää etukäteen, mitä herkkuja kahvin kanssa tarjoillaan.

Café gourmand sisältää yleensä espresson ja vähintään kolme pientä jälkiruokaa / Kuva: © Jeanne Ihander

Jokainen meistä on varmaankin ollut tilanteessa, kun saatuaan lomareissulla jälkiruokalistan eteesi, sieltä on löytynyt aivan liian monta herkullista vaihtoehtoa, joita kaikkia tekisi mieli maistaa. Tässäkin tuskallisessa tilanteessa Café gourmandin valinta voi olla helpottavaa ja jälkiruoka on helposti jaettavissa myös muun pöytäseuruen kesken.

“Herkkukahvin” tarkka alkuperä ja historia ovat hieman epäselviä, mutta sen uskotaan saaneen alkunsa Ranskassa 1990-luvulla. Vaikka Cafe gourmandin historia ei olekaan kovin pitkä, se on saavuttanut merkittävän aseman ranskalaisessa kahvilakulttuurissa. Wikipedian mukaan vuonna 2014 Ranskassa nautittiin 320 miljoona herkkukahvia.

Jeanne Ihander

Jeanne Ihander

Riviera This Week -verkkomedian päätoimittaja, valokuvaaja ja videotuottaja

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset